18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalClanul de proxeneţi Călina, trimis în judecată

Clanul de proxeneţi Călina, trimis în judecată

O reţea de proxenetism şi trafic de persoane, formată, în principal, în jurul membrilor unei familii din Târgu Jiu, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Gorj.

 

GORJ. Zece persoane au fost trimise în judecată, la începutul acestei săptămâni, de procurorii DIICOT Gorj sub acuzaţiile de proxenetism, prostituţie, trafic de persoane şi asociere într-o grupare infracţională. Potrivit anchetatorilor, 28 de tinere, dintre care zece minore, au fost duse, prin această reţea, în Spania, între 2005 şi 2008, în vederea practicării prostituţiei. Minorele care au ajuns în Spania aveau vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. Gruparea era formată din membrii familiei Călina: surorile Elena Nicoleta şi Claudia, soţul celei din urmă, Ionel Doru, fratele celor două surori, Adrian-Stelian Călina, şi concubina acestuia, Cerasela Gheorghe, precum şi alte rude ale acestora.

În acest caz, anchetatorii au reţinut, în urmă cu şase luni, opt persoane, care au fost puse în libertate de o instanţă de judecată a Curţii de Apel Craiova. Elena Nicoleta Călina se află şi în prezent în Spania şi se sustrage anchetei penale, aceasta fiind trimisă în judecată în lipsă. Cerasela Gheorghe este arestată preventiv în judeţul Vâlcea în alt dosar de proxenetism. Claudia Călina, fratele ei, Adrian-Stelian, şi Ionel Doru sunt recidivişti. Aceştia sunt trimişi în judecată în stare de libertate.

 

Club de noapte, centrul reţelei

 

Conform rechizitoriului întocmit de DIICOT Gorj, centrul operaţiunilor era un club de noapte din Târgu Jiu, unde se practica prostituţia şi erau racolate tinere în vederea exploatării sexuale. Clubul „Blue&Black“ din Târgu Jiu a intrat în vizorul oamenilor legii în a doua jumătare a anului trecut, în urma unor sesizări. Administratorul societăţii de care aparţinea clubul era Claudia Călina, iar soţul ei figura ca director. În urma investigaţiilor s-a stabilit că aici se practica prostituţia şi erau racolate tinere, sub pretextul angajării la bar, pentru a fi, ulterior, duse să se prostitueze în Spania. Anchetatorii spun că, la club, tariful pentru întreţinerea de relaţii sexuale, era cuprins între 200 şi 400 de lei, dar „afacerea“ a început să se pună în mişcare în toamna anului 2005, imediat după ce Adrian-Stelian Călina a fost eliberat din închisoare.

Acesta a fost, împreună cu concubina sa, liderul reţelei care acţiona în Spania. Tinerele racolate şi duse în Spania pentru a se prostitua erau din diverse zone ale ţării: Piatra Neamţ, Satu Mare, Hunedoara, Gorj, precum şi din alte localităţi. Procurorii susţin că liderii grupării au falsificat actele de identitate ale minorelor pentru a le putea scoate din ţară.

 

Câteva tinere continuă să se prostitueze în Spania

 

În Spania, reţeaua de proxeneţi a acţionat în localităţile Benidorm şi Alicante. Adrian-Stelian Călina şi concubina sa aveau două locuinţe, dintre care una era secretă, pentru cazarea tinerelor aduse să se prostitueze şi pentru a se ascunde în cazul unei verificări a poliţiei. De asemenea, şi Claudia Călina şi soţul ei aveau o locuinţă în Spania în care erau cazate prostituatele. Unele tinere erau duse în Spania sub motivul că vor fi angajate ca ospătăriţe, dar, odată ajunse acolo, erau forţate să se prostitueze, aşa cum a fost cazul a două tinere din Rovinari. Una dintre ele s-a opus şi a revenit în ţară, iar cealaltă a reuşit să fugă după ce timp de o lună s-a prostituat.

„Tinerele practicau prostituţia pe stradă. Aveau anumite locuri unde desfăşurau această activitate“, a spus procurorul Vasile Udroiu, din cadrul DIICOT Gorj. Potrivit acestuia, în prezent, în Spania se mai află câteva tinere, printre care şi o minoră, care continuă să practice prostituţia.

Autoturisme sechestrate

Conform rechizitoriului, între membrii grupării au fost transferate sume de bani ce însumează 35.000 de euro, dar sumele obţinute au fost mult mai mari. Anchetatorii au pus sub sechestru două autoturisme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII